ponedeljek, 12. oktober 2015

Potepanje po Bohinju: Part 1 - Sir in restavracije

Tokrat bodo napisane dve objavi iz gorenjske. Zadnji vikend v septembru sem se odpravila v Bohinj, ki slovi predvsem po dobrem siru ter drugih mlečnih izdelkih. Na spletni strani: http://www.bohinj.si/si/bohinjsko/kulinaricni_izdelki sem si hitro ogledala, kaj lahko v Bohinju vse pokusim. Zelo me je navdušil Čokoladni hram, o katerem pride objava posebaj. 

SIRI - Bohinjska klasika :)
V Bohinju zelo rada kupim njihov domač sir, saj so krave cel čas izpuščene na pašnikih, kar je veliko manj kruto kot velike mlečne industrije, prav tako pa kravam ne dajejo nobenih antibiotikov, hormonov in podobnih zadev.
Na sprehodu sem pri slapu Savica videla stojnico, na kateri je mladenič prodajal bohinjski sir. Imel je nekaj koščkov za degustacijo in sicer sveži sir, 8 mesecev star sir in dimljen sir. Najbolj po godu mi je bil všeč sveži sir in slednjega sem tudi kupila.


V trgovini sem tudi pokusila Triglavski planšarski sir, ki je bil po okusu zelo podoben 8 mesecev staremu bohinjskemu siru. Ni bil slab, ni pa me pretirano navdušil.



Bohinjski tradicionalni in najbolj znan sir pa je mohant, ki ga žal samega nisem uspela poizkusiti, jedla sem ga le v čokoladi (o čemer bom pisala v drugi objavi). Gre za polmehek "smrdljiv sir", ki naj bi bil prvi odkrit sir v Bohinju.


RESTAVRACIJE
Imela sem možnost jesti v okrepčevalnici Štrud'l (FB page: https://www.facebook.com/gostilnica.trgovinica.Strudl/) in Gostišču Erlah (FB page:https://www.facebook.com/GostisceErlah)

Štrud'l
V  Štrud'l-u sem poizskusila štruklje in moram reči, da so bili res odlični. V porciji se dobi 6 štrukljev: 2 skutina, 2 ajdina in 2 pehtranova. Jaz sem prosila, če lahko dobim samo skutine. Zraven se dobi odlična brusnična marmelada. Priporočam vsem ljubiteljem štrukljev!

Foto: https://www.facebook.com/gostilnica.trgovinica.Strudl/photos/pb.195944967161592.-2207520000.1444205430./599694540119964/?type=3&theater

Osebje je bilo zelo prijazno in ustrežljivo, pa tudi cene so bile zmerne. Pogrešala sem edino več možnosti za vegetarijance, saj mislim da so poleg štrukljev od jedi brez mesa bile na voljo samo še testenine z jurčki. Ostale jedi so vse vsebovale meso.

Foto: https://www.facebook.com/gostilnica.trgovinica.Strudl/photos/pb.195944967161592.-2207520000.1444205430./593043230785095/?type=3&theater



Erlah
Drugi dan sem jedla v Gostišču Erlah.Ker je tudi tukaj bilo zelo malo izbire za vegetarijance, sem ponovno jedla štrukje, tokrat 2 verzije: skutine in zelenjavne. Iskreno sem pričakovala boljše, saj štruklji niso bili nič posebnega. Boljši so mi bili v Štrud'l-u. V vsaki porciji sem dobila 4 štruklje, ki so mi bili nekako presuhi in ne preveč okusni. Skutini so bili malo boljši, ampak vseeno ne pretirano dobri. Poizkusila sem tudi njihovo postrv in ugotovila, zakaj se ljudje vračajo sem; postrv je bila ODLIČNA! Okusna, ravno prav pečena.. Brez pripomb. To mi je vse skupaj malo popravilo vtis o Erlahu, ki sem ga izgubila s štruklji.

Foto: https://www.facebook.com/GostisceErlah/photos/a.417817155028534.1073741828.417812441695672/657984714345109/?type=3&theater

Postrežba je bila zelo prijazna. V Bohinju mi je všeč njihova ustrežljivost in gostoljubnost, ki jo na obali včasih pogrešam. Cene so bile malo višje, ampak je postrv bila vredna vsakega centa, žal pa ne morem reči enako za štruklje.



Bohinj je krasen za kratek oddih, domačini so zelo prijazni, okolje čudovito ampak mislim da tukaj vegetarijanec težko živi. Restavracije imajo zelo skromno vegi ponudbo, o veganskih alternativah pa nisem sploh slišala.

Ni komentarjev:

Objavite komentar